U16 pojilla onnistunut EM-turnaus
9.7.2019 17:59 Uutiset / Liiton etusivu

U16 joukkue ja kannatusjoukot yhteiskuvassa viimeisen voitokkaan ottelun jälkeen

Suomen alle 16-vuotiaiden poikien maajoukkue osallistui 4.-6.7. Albenassa Bulgariassa Euroopan Hockeyliiton mestaruusturnaukseen II divisioonassa. Päävalmentaja Andrew Scholfield oli koonnut kisoihin joukkueen joka oli sekoitus vanhinta mahdollista ikäluokkaa sekä kokoa ja laukaisu- ja tilannevoimaa sekä toisaalta nuorta väkkärämäistä mailataituruutta. Joukkue koottiin lähes 30 pelaajan ringistä joka aloitti yhteisillä leireillä kesällä 2018 ja koko ringin leireily jatkui kuluvan vuoden toukokuun loppuun jolloin kisajoukkue nimettiin. Kisoihin valittu ryhmä harjoitteli vielä erikseen yhdessä kesäkuussa. Varsinaisia harjoitusotteluita muita maita vastaan ei pystytty ennen kisoja järjestämään.

Joukkue lähti turnaukseen muutamilla pääteemoilla. Ensimmäinen oli nauttia pelaamisesta ensimmäistä kertaa Suomi-paidassa virallisissa otteluissa. Pelillisellä puolella pääteemat olivat saada aikaan paljon maalilaukauksia ja toisaalta peittää vastustajilta avoimet laukauksiin pääsyt.

Ensimmäisessä ottelussa Sloveniaa vastaan kenttäpeli sujui hyvin mutta pääteemoissa ei onnistuttu. Elmeri Rihtilän ja Lauri Ondrekan maalit syntyivät läheltä maalia, mutta ahkera laukominen hieman kauempaa jäi ottelussa vähäiseksi. Toisaalta vastustaja teki maalinsa tilanteista joissa ei vielä pystytty puolustamaan riittävän tiukasti vaan vastustajat pääsivät nousemaan jalalla avoimen sektorin vetopaikkoihin. Lopputulos harmillisesti Slovenialle 3-2. Voitto oli ottelussa täysin omissa käsissä, mutta maalinteko jäi vajaaksi.

Toisessa pelissä Georgiaa vastaan törmättiin aggressiivisesti pelanneeseen joukkueeseen joka käytti vartaloa suojaamiseen ja puskemiseen niin erikoisesti että tuomaritkin menivät hieman vipuun. Peli seurasi ensimmäisen ottelun kaavaa muuten, mutta nyt lauottiin enemmän tehon oltua kuitenkin jäänyt hotellille. Vastustajan maalit tulivat muutamasta puolustuspelin nukahduksesta. Lopputulos Georgialle 2-1, maalintekijänä Lauri Ondreka. Georgialle annettava tunnustus todella vahvasta tahtopelaamisesta ottelussa.

Toisen päivän aamuna kohdattiin alkulohkon päätösottelussa Luxemburg, joka tarjosi joukkueelle shokkiherätyksen iskemällä ensimmäisessä erässä kaksi maalia kaukolaukauksilla juuri niistä paikoista mistä oltiin puhuttu pidettävän vastustaja poissa. Toisessa erässä Suomen joukkue otti kuitenkin pelin totaalisesti hallintaan ja Jimi Peippo kavensi 1-2:een. Kolmanteen erään jatkettiin aktiivista peliä ja luotiin maalipaikkoja. Lopulta ensin Henri Ruohonen ja tasoitti ja viimeisellä minuutilla kapteeni Joona Paija iski voittomaalin. Näin Suomen Hockeyliiton historian ensimmäinen voitto kansainvälisissä peleissä U16-sarjassa oli nähnyt päivänvalon. Aiemmin Suomi oli osallistunut vastaaviin turnauksiin vuosina 2016 ja 2017, mutta ei ollut kyennyt voittoihin.

Alkulohkon loppusijoitus oli kolmas ja puolivälierässä kohdattiin illalla kotijoukkue Bulgaria. Ottelu alkoi täydellisellä katastrofilla. Heti ensimmäisessä hyökkäyksessä bulgarialaispelaaja ajoi vaparista suoraan päin suomalaispelaajaa joka ei tajunnut väistää ja tilanteesta tuomittiin Bulgarialle challenge eli rangaistuskuljetus. Tuomitun rangaistuskuljetuksen bulgarialaispelaaja iski varmasti maaliin. Bulgaria onnistui vielä kaksi kertaa ensimmäisessä erässä ja tauolle mentiin 3-0 tilanteessa. Suomi sai toisessa erässä myös rangaistuskuljetuksen jossa vastustajan maalivahti kamppasi Paramprit Gillin. Tästä tuomitun rangaistuslaukauksen maalivahti kuitenkin torjui hienosti alakulmasta Parampritin laukauksen. Toisessa erässä Suomi kuitenkin sai hyvän peliotteen päälle ja kolmannessa erässä tilanteita luotiin entistä enemmän Bulgarian maalille. Santeri Syrjälä ja Elmeri Rihtilä iskivät Suomen kavennusmaalit kolmannessa erässä Bulgarian 6-2 voittoon päättyneessä ottelussa. Ottelussa Bulgaria teki peräti neljä maalia rangaistuskuljetuksista, joista kolme tuomittiin Suomen pelaajan oltua liian lähellä vaparissa. Harmillisia tilanteita, joissa tuomarilinja oli poikkeuksellinen turnauksen aiemmista otteluista. Tulos tarkoitti, että Suomi jäi pelaamaan sijoista 5-8.

Seuraavassa ottelussa Suomi kohtasi Armenian. Suomi aloitti ottelun väkevästi ja Jimi Peippo ja Paramprit Gill veivät Suomen avauserässä 2-0 johtoon. Toisessa erässä Suomen ote herpaantui ja Armenia iski kolme maalia. Kolmannessa erässä Suomi kuitenkin kehitti jälleen hienon kirin ja nousi lopulta Elmeri Rihtilän tasoituksen ja Lauri Ondrekan viimeisen sekunnin rangaistuskuljetusmaalin turvin 4-3 voittoon. Voitto tiesi Suomelle viimeiseen otteluun panokseksi turnauksen viidennestä sijasta pelaamista.

Ottelussa sijoista 5-6 Suomi kohtasi uudelleen Luxemburgin. Ottelusta tuli alkolohkokohtaamisen toisinto. Luxemburg karkasi jälleen 2-0 johtoon, mutta Suomi tuli takaa ohi ja otti 3-2 voiton. Santeri Karjalainen herätti joukkueen toisessa erässä vahvalla energialla ja loi usean hyvän maalintekotilanteen, joista yhdestä Lauri Ondreka viimeisteli reboundista kavennuksen maalivahdin torjuttua Santun vedon. Kolmannessa erässä takalinjojen tykit Joona Paija ja Paramprit Gill tekivät maalit hienoilla laukauksilla ja lopulta koko joukkue puolusti viimeiset minuutit tyylikkäästi johtoa. Näin Suomelle turnauksen viides sija.

Yhteenvetona turnauksesta päävalmentaja Andrew Scholfield oli tyytyväinen joukkueen esityksiin kisoissa. Pojat osoittivat vahvaa luonnetta nousemalla kolmessa voitto-ottelussa voittoon viimeisissä erissä. Ensimmäiset kaksi alkulohkon ottelua hävittiin niukasti yhdellä maalilla peleissä, joissa pelinhallinnan ja maalitilanteiden perusteella olisi pitänyt voitot ottaa. Maalinteko ei kuitenkaan onnistunut ja puolustuksessa tehtiin molemmissa otteluissa muutama kohtalokas virhe. Joukkue kuitenkin kehittyi koko turnauksen ajan ja paransi peliään. Ylipäätään koko turnauksen ajan joukkueen pelinrakentelu ja kenttäpelin hallinta oli erittäin hyvää luokkaa. Lopputulos turnauksen viides sija olisi hyvin voinut olla 4 parhaan joukossa jos alkupeleissä olisi pystytty vastaavaan suoritukseen kuin jatkopeleissä. Erinomainen turnaus joukkueelta !

Kaikkiaan turnaus oli hyvä osoitus suomalaisen maahockeyn juniorityön kehityksestä ja antaa hyvän pohjan entistä paremmalle menestykselle tulevaisuudessa sekä tässä ikäluokassa että vanhemmissa kun juniorit kasvavat ja saavat lisää kokemusta kansainvälisistä peleistä.

Turnauksen kaikki tilastot löytyvät EHF:n sivuilta https://eurohockey.altiusrt.com/competitions/135/i...

Suomen joukkue Albenassa oli: maalivahdit Jobanvir Khaira (Warriors HC), Onni Katajisto (HC Kilppari). Kenttäpelaajat Santeri Karjalainen (Seinäjoki United), Henri Ruohonen (Seinäjoki United), Santeri Syrjälä (HuVe Hockey), Joona Paija (kapteeni, Urjalan Urheilijat), Elmeri Rihtilä (Vantaa HC), Paramprit Gill (Warriors HC), Jimi Peippo (HC Kilppari), Lauri Ondreka (Vantaa HC). Päävalmentaja Andrew Scholfield, valmentaja Markku Heino, huoltaja Kirsi Syrjälä, joukkueenjohtaja Mika Rihtilä

Joukkue sai koko kisojen ajan hienoa kannustusta sekä mukana Albenassa olleilta tukijoukoilta että koti-Suomesta mm. sosiaalisen median kautta. U16 joukkue ja Hockeyliitto kiittää tukijoukkoja kannustuksesta ! Iso kiitos !   
Lisää uutisia
Hockeyliitto
«  Kesäkuu   »
Kategoriat