Sveitsille kultaa jännittävässä EM-loppuottelussa

Nuorten EM-kilpailujen finaaliparina pelasi tasapisteissä alkusarjan viimeistelleet Sveitsi ja Ukraina. Peli olikin tasaista vääntöä ja molemmissa päissä nähtiin hienoja tilanteita.

Sveitsi otti hienoisen yliotteen pelistä heti pelin alkumetreillä Loris Grandchampin iskiessä lyhyessä kulmassa maalin pelin toisella minuutilla. Ukraina painoi päälle, mutta joukkueen hyökkäykset eivät tuottaneet tulosta.

Toisessa erässä Ukraina jatkoi kovaa painostustaan ja Sveitsin maalivahdilta Timo Bütlerilta nähtiin upeita venymisiä ja loistavia torjuntoja. Kovan painostuksen tuloksena erän lopuilla Ukraina pääsi yllättämään vastustajansa ja pallo pomppi yli Sveitsin maalivahdin tasoittaen tilanteen 1-1.

Kolmannessa erässä Ukraina teki kaikkensa maalin eteen, mutta Sveitsi piti pintansa ja läheltä piti tilanteet eivät tuottaneet haluttua tulosta. Molemmat joukkueet keräsivät myös kortteja. Tilanne muuttui, kun Sveitsi sai rangaistuslaukauksen, jonka Jens Flückt iski varmasti Ukrainan maalivahdin selän taakse. Molemmat joukkueet jatkoivat kovaa peliä ja varsinkin Sveitsiltä nähtiin rohkeita kuljetuksia. Tarkan viimeistelyn ansiosta Sveitin 3-1 maali nähtiin erän puolivälissä.

Kolmannessa erässä takaa-ajoasemissa ollut Ukraina teki parhaansa tasoittaakseen peliin, mutta Sveitsi puolusti täydellä joukkueella. Sveitsi antoi myös osansa otteluun ja peli pyöri tasaisesti päästä päähän. Ukraina pääsi yrittämään vielä maalia pelin viimeisellä minuutilla lyhyestä kulmasta ja onnistui, joten ottelu päättyi luvuin 3-2 Sveitsin voittoon Ukrainan joutuessa tyytymään EM-hopeaan. Sveitsin maalivahti Tomas Bütler palkittiinkin ansaitusti turnauksen parhaana maalivahtina.

153351_big.JPG

Liettualle pronssia ennen Suomea

Suomi sai nuorten EM-kilpailujen päätösottelussa vastaansa Liettuan. Tiedossa oli, että tarjolla on kova vastus, mutta Suomi lähti hyvällä voitontahdolla taistelemaan pronssimitalista.

Liettua näytti osaamistaan heti ensimmäisessä erässä. Ensimmäinen maali syntyi lyhyen kulman jatkotilanteena annetusta pilkusta, jonka Armas Ridlauskas tykitti tyylillä maaliin. Liettua pääsi yllättämään Suomen puolustuksen heti perään syntyneessä tilanteessa ja tilanne oli jo 2-0 Liettualle. Vaikka alkupeli pyöri Suomen päässä, erän lopussa nähtiin vielä Suomen hyökkäys ja ensimmäinen veto maalia kohti, jonka kuitenkin Liettuan maalivahti torjui.

Toisessa erässä Suomi pääsi peliin mukaan ja ajoittain nähtiin jo itsevarmaa pallon pyöritystä. Kaksi keltaista korttia eivät hidastaneen peliä ja Suomi onnistui hankkimaan myös muutaman lyhyen kulman, jotka eivät kuitenkaan tuottaneet tulosta. Tilaisuuksia maalintekoonkin tuli useampi ja hienon erän kruunasi Santeri Määttäsen maali, joka avasi Suomen pistetilin. Liettua onnistui hankkimaan itselleen vielä rangaistuslaukauksen, jonka lopulta turnauksen paras maalintekijä Rafal Stenkevic viimeisteli maaliin. Tauolle lähdettiin 3-1 tilanteessa.

Suomi aloitti kolmannen erän hyvin, mutta Liettuan kiihdyttäessä tahtiaan Suomen pelaajien hienot uhrautumiset ja maalivahdin torjunnat eivät enää riittäneet ja tilanne oli pian 5-1. Erän loppupuolen lyhyet kulmat koituivat Suomen kohtaloksi ja Liettua nosti maalieron jo 6-1:een.

Viimeisessä erässä nähtiin vielä Suomelta hienoja torjuntoja ja hyvää taistelumieltä. Liettua meni kuitenkin menojaan ja pian tilanne oli jo 8-1. Suomi onnistui kuitenkin iskemään takaisin ja Otto Taipale viimeisteli Suomen hienon pyörityksen ja toisen Suomelle pelin toisen maalin ja tasoitti tilanteen 8-2. Pelin viimeiset viisi minuuttia olivat Suomelle synkkää katsottavaan kuin Liettua pääsi iskemään vielä neljä maalia. Ottelu päättyi luvuin 12-2 Liettuan varmistaessa näin pronssimitalin nimiinsä.

- Tulostaulu kertoo Suomen nykyisen tason. Meillä oli hetkittäin ihan hyvää peliä, mutta rutiinit puuttuvat. Pitää palata harjoituskentällä ja tehdä paljon lajin tason suhteen koko Suomessa, joukkueen päävalmentaja Otto-Petteri Ventelä summasi Suomen tilannetta.