Lajiesittely

MAAHOCKEY

Maahockeyta pelataan keinonurmikentällä. Kentällä on yhtä aikaa yksitoista (10 + mv.) pelaajaa kummastakin joukkueesta. Maahockeytta voidaan pelata sovelletusti myös muilla pelaajamäärillä (esim. hockey9).

Kenttä on kooltaan 91,4 pitkä x 55 metriä leveys. Kenttään on merkitty puoliraja ja neljännesviivat sekä maalirinki. Maaliringin säteen pituus maalista: on 14,63 metriä

Virallinen peliaika on 4x15 minuuttia. Turnauksissa voidaan pelata poikkeavilla peliajoilla. Edestakaiset vaihdot ovat sallittuja.

Kenttäpelaajat saavat pelata palloa vain mailan suoralla puolella. Palloon ei saa koskea jaloilla eikä muillakaan vartalon osilla. Mailaa saa käyttää vain pallon pelaamiseen eli lyönnit vastustajan mailaan tai vartaloon ovat kiellettyjä. Hyväksytyn maaliin johtaneen laukauksen on lähdettävä maaliringin sisäpuolelta.

Maalivahti saa pelata palloa maaliringin sisällä millä tahansa vartalon osalla, mutta hän ei saa sulkea palloa käteensä eikä alleen vastustajaa estääkseen. Maaliringin ulkopuolella maalivahti saa pelata palloa ainoastaan mailalla.

Vaarallinen pelaaminen on maahockeyssa kielletty. Vaaralliseksi katsotaan esimerkiksi yli polven korkeudelle päin vastustajaa nostettu pallo, maalivahdin potkaisema pallo, joka nousee vaarallisesti sekä ruuhkaan nostettu pallo. Lyöntitilanteessa maila saa nousta olkapään tasalle.

Erikoistilanteet ovat maahockeyssa tärkeitä. Rangaistuskulmalyönti eli "lyhyt kulma" syntyy puolustavan joukkueen virheestä rangaistusalueen sisällä tai tahallisesta virheestä neljännesviivan sisällä. Lyhyt kulma annetaan 9,1 metrin päästä maalitolpasta. Kaikki pelaajat ovat ringin ulkopuolella. Pallo pitää pysäyttää ringin ulkopuolella ennen maalilaukausta. Lyhyessä kulmassa puolustavasta joukkueesta saa olla ainoastaan neljä kenttäpelaajaa ja maalivahti maaliviivan takana. Loput pelaajat ovat keskiviivalla, kunnes kulmalyönti on lähtenyt liikkeelle.

Pitkä kulma syntyy, kun pallo menee puolustavan pelaajan mailasta tahattomasti yli päätyviivan. Pitkä kulma annetaan neljännesviivan takaa, siitä kohtaa, mistä pallo on mennyt päädystä yli. Pelaajien sijoittuminen on vapaa, mutta muut pelaajat eivät saa koskea palloon, ennen kuin se on liikkunut 5 metriä. Vapaalyönti annetaan aina siitä kohdasta missä virhe tapahtuu.

Rangaistuslaukaus tulee puolustavan joukkueen tahallisesta rikkeestä, joka tapahtuu rangaistusalueen sisällä. Rangaistuslaukaus vipataan pilkulta 6,4 metrin päästä maalista. Maalivahdin tulee seistä molemmat jalat maaliviivalla eikä hän saa liikkua ennen kuin laukaus on lähtenyt.

Tasapeliin päättyneessä ottelussa, jossa halutaan ratkaista voittaja, käytetään rangaistuskuljetuskilpailua (shoot out). Rangaistuskilpailussa valmentaja/joukkueenjohtaja valitsee kolme pelaajaa, jotka suorittavat rangaistuskuljetuksen vuorotellen toisen joukkueen maalivahtia vastaan. Jos maalilukemat ovat ensimmäisen rangaistuskuljetussarjan jälkeen tasan, samat kolme pelaajaa aloittavat toisen kierroksen rangaistuskuljetukset. Toisella kierroksella kilpailu päättyy heti, kun jompikumpi joukkue on saanut enemmän hyväksyttyjä maaleja silloin, kun molemmat joukkueet ovat suorittaneet saman määrän rangaistuskuljetuksia. Pallo asetetaan kolmen metrin päähän ringin rajasta. Kun tuomari antaa luvan, pelaajalla on kuusi sekuntia aikaa yrittää tehdä maali.

SISÄHOCKEY / INDOORHOCKEY

Liikuntasaleihin kehitetty indoorhockey, eli sisähockey on syntynyt alunperin maahockeyn harjoittelumuodoksi maissa, joissa talvella ei voi pelata ulkokentillä.

Nykyisin lajia pelataan varsinkin Keski-Euroopassa. Suomeen laji tuli 1980-luvulla ja Indoorhockeyn Suomen mestaruudesta pelattiin ensimmäisen kerran vuonna 1990.

Indoorhockeyta pelataan liikuntasaleissa. Maaleina käytetään käsipallomaaleja. Kentän sivuilla on matalat puulaidat, joita voi käyttää apuna pelatessa.

Kentällä on joukkueesta yhtä aikaa kuusi pelaajaa (5+1). Peliaika turnauksissa on 4x10 minuuttia.

Sisähockeymailat ovat ohuempia kuin vastaavat välineet ulkopelissä. Suurimpana erona maahockeyhyn on se, ettei palloa saa lyödä kentällä, vaan sitä "lakaistaan" lattiaa pitkin. Maalia yritettäessä ringin sisäpuolella pallon saa vipata.

VARUSTEET

Maahockeyn pelaamiseen tarvitaan maila ja pallo. Maila on noin metrin mittainen, alaosastaan käyrä. Mailan lapa tai koukku on aina vasemmalta puolelta litteä ja oikealta kupera. Kaikki mailat ovat siis "righteja", riippumatta siitä, onko pelaaja oikea vai vasenkätinen.

Pallo on valmistettu kovasta materiaalista, useimmiten muovista ja se painaa 160 grammaa ja sen ympärysmitta on 230 millimetriä.

Lajissa on suositeltua käyttää sääri- ja hammassuojia. Oikeassa kädessä voi olla sormia suojaava hanska. Lyhyissä kulmissa pelaajat voivat käyttää suojakypärää.

Otteluissa pukeudutaan joukkueen peliasuun joka koostuu pelipaidasta, polvisukista ja shortseista tai naisilla hameesta. Kengät valitaan pelialustan mukaan. Ulkona pelatessa kengänpohjissa on suositeltavaa olla nappulat tai vahva kuviointi (maastojuoksu-/tekonurmikengät). Sisällä käytetään sisäpelikenkiä. Maahockeyhyn suunnitelluissa kengissä on varpaita suojaava vahvistus.