Johdanto strategiaan
Tämän strategian kehittämisprosessin aikana useat maahockeyn parissa toimivat ihmiset ympäri Suomea on otettu mukaan jakamaan ajatuksia ja toiveita lajin tulevaisuudesta. Heidän näkemyksiään kuunnellessa oli inspiroivaa huomata, kuinka intohimoisia he olivat lajin kehittämisestä. He jakoivat henkilökohtaisia
tarinoita siitä, miten heistä on tullut osa Suomen maahockey-yhteisöä. He kertoivat, mikä tekee yhteisöstä ainutlaatuisen ja mikä heitä motivoi osallistumaan ja antamaan takaisin lajille sekä muille toimijoille.
Vaikka kaikilla on omat kokemuksensa ja motivaationsa, yksi yhteinen teema nousi esiin toistuvasti: maahockey Suomessa on todellakin LAJI KAIKILLE. Korostettiin, että taustasta tai taitotasosta riippumatta jokainen toivotetaan lämpimästi tervetulleeksi maahockey-yhteisöön. Tämä inklusiivisuus on suomalaisen maahockeyn kulmakivi, joka luo ympäristön, jossa eri taustoista tulevat ihmiset voivat kokoontua yhteen ja nauttia lajista. Suomen maahockey muistuttaa vahvasti urheilun kyvystä tarjota yhteisöllisyyttä ja herättää tarkoituksen tunnetta. Se on laji ja yhteisö, joka luo perhesiteitä kodin ulkopuolelle ja elämäntavan, josta emme halua muiden jäävän paitsi.
Tällä hetkellä Suomen maahockey-yhteisö on tiivis ryhmä, ja laji on Suomessa melko pieni. Osana tätä, strategista suunnitelmaa nyt on aika keskittää ponnistelumme yhteisön kasvattamiseen ja saada yhä useampi ihminen pelaamaan, valmentamaan ja tukemaan maahockeyta. Tämä strateginen suunnitelma toimii kutsuna liittyä maahockey-yhteisöön sekä kuvaa tavoitteitamme kehittää lajia Suomessa.
Tämän kymmenvuotisen strategian aikana keskitymme kolmeen painopistealueeseen:
- Junioritoiminta – mahdollisuuksien tarjoaminen lapsille ja nuorille
- Seuratoiminta – Lajin ytimessä olevien yhteistyökykyisten seurojen kehittäminen
- Maajoukkueet – Kehittää maajoukkuetoimintaa. Suomen edustamisen lisäämiseksi kansainvälisissä kilpailuissa, sekä lisähaasteen tarjoaminen lajiin vakavasti suhtautuville urheilijoille
Näiden kolmen painopistealueen tavoitteiden saavuttamiseksi meidän tulee kiinnittää huomiota seuraaviin strategian toteuttamisen mahdollistaviin
osa-alueisiin:
- Markkinointi ja viestintä – Kiinnostuksen kasvattaminen tavallisten suomalaisten keskuudessa viestimällä suomalaisesta maahockeytoiminnasta ja -tarinoista
- Työvoima ja resurssit – Taloudellisten ja muiden resurssien optimaalinen hyödyntäminen Hockeyliiton toiminnan tehokkuuden varmistamiseksi
- Infrastruktuuri – Maahockeyn tarpeita vastaavien kenttien ja tilojen lisääminen ja kehittäminen.
Toteuttamalla tätä suunnitelmaa asetamme ja vahvistamme perustuksia, jotka tarjoavat merkityksellisiä ja rikastuttavia kokemuksia pelaajille, valmentajille ja yhteistyökumppaneille, samalla kun jatkamme elinvoimaisen ja inklusiivisen maahockey-yhteisön rakentamista. Riippumatta siitä, mitä edistystä tai takaiskuja seuraavien kymmenen vuoden aikana koemme, sitoudumme varmistamaan, että maahockey Suomessa pysyy ja kehittyy yhteisöllisenä joukkuelajina kaikille.
VISIO
Yhteinen intohimo maahockeyhyn tuo eri ikäiset ja taustaiset ihmiset yhteen luomaan elinvoimaista ja inklusiivista yhteisöä - aloittelijatasolta huippu-urheiluun asti.
MISSIO
Toimimme yhdessä Suomen maahockey- yhteisön kanssa:
- tarjotaksemme innostavia ja saavutettavia mahdollisuuksia kaikille sukupolville
- kehittääksemme yhteistyötä edistäviä seuroja, jotka heijastavat lajin henkeä
- tukeaksemme maajoukkueita ja niiden pelaajia parhaisiin suorituksiin
ARVOT
Yhteisöllisyys, Inklusiivisuus, Monimuotoisuus, Saavutettavuus, Kehitys, Hauskuus, Intohimo, Yhteistyö
STRATEGIAN PAINOPISTEALUEET
Junioritoiminnan tukeminen
Haasteet
Suomen Hockeyliiton historian aikana lajin suosio ja harrastajamäärät ovat vaihdelleet. Tämä johtuu suurelta osin vahvan pelaajapolun puuttumisesta lasten ja nuorten parissa. Kestävän kasvun saavuttamiseksi tarvitsemme vahvaa junioritoimintaa, jotta uusia harrastajasukupolvia kasvaisi takaisesti. Vaikka jotkut seurat ovat onnistuneet ylläpitämään juniorijoukkueita, toiset eivät ole kyenneet saavuttamaan vastaavanlaista jatkuvuutta.
Sitoumukset
Tavoitteenamme on luoda yhtenäinen, koko maan kattava lähestymistapa junioritoiminnan kehittämiseen. Haluamme parantaa rekisteröintiprosessia, jotta nuorten pelaajien ja heidän perheidensä on helpompi liittyä paikallisiin seuroihin. Lisäksi aiomme perustaa kouluohjelmia, jotka tuovat maahockeyn tutuksi oppilaille varhaisessa vaiheessa ja herättävät kiinnostuksen lajiin. Suunnittelemme myös järjestävämme nuorten joukkueille kansainvälisiä kokemuksia, joiden avulla pelaajat voivat paitsi kehittää taitojaan, myös inspiroitua kilpailemalla ja oppimalla ikätovereiltaan eri puolilta maailmaa.
Yhteistyötä tekevien seurojen kehittäminen osaksi lajimme ydintä
Haasteemme
Junioreiden kehityksessä saavutetun edistyksen jatkamiseksi on elintärkeää, että meillä on hyvin johdettuja seuroja, jotka tarjoavat harjoittelu- ja pelimahdollisuuksia kaikille maahockeysta kiinnostuneille. Valitettavasti monilla seuroilla on haasteita ylläpitää toimintaansa maahockeyn parissa. Meidän vastuullamme liittona on tukea näitä seuroja, sillä seurat ovat lajimme selkäranka ja tarjoavat pelaajille tarvittavan infrastruktuurin ja yhteisön iästä ja taitotasosta riippumatta. Jotta lajimme voi menestyä, myös seurojemme täytyy kukoistaa.
Sitoumuksemme
Tarjotaksemme kestävän ja järjestäytyneen ympäristön lajillemme, seurojemme on ensisijaisesti omaksuttava yhteistyön henki hyötyäkseen toistensa tuesta ja lisätäkseen osallistumista kaikilla tasoilla. Tämä ilmapiiri toivottavasti houkuttelee lisää vapaaehtoisia ja uusia toimijoita mukaan ennen kuin pyrimme tukemaan uusien seurojen kehittymistä ja kilpailun lisäämistä kentällä.
Maajoukkuetoiminnan kehittäminen - pelaaminen Suomi-paidassa
Haasteemme
Maajoukkuetoimintamme on viime vuosina toiminut vaihtelevasti ja pitkäjänteisyys on puuttunut. Tämän vuoksi maajoukkueiden mahdollisuus osallistua kansainvälisiin turnauksiin on heikentynyt, sekä Suomen edustamisesta kiinnostuneiden pelaajien määrä on vähentynyt heikentäen Suomen kilpailullista tasoa maailmalla.
Sitoumuksemme
Herättääksemme maajoukkueidemme liekin eloon, käynnistämme joukon aloitteita, jotka vahvistavat pelaajien, fanien ja sponsoreiden yhteyttä maajoukkueeseen. Pelaajille tarjoamme rikastuttavia kokemuksia, jotka inspiroivat heitä edustamaan maata ylpeydellä ja pysymään yhteydessä lajiin oman maajoukkueuran jälkeen. Faneille teemme maajoukkueiden seuraamisesta ja tukemisesta helpompaa houkuttelevan sisällön ja digitaalisten alustojen avulla. Sponsoreille tarjoamme yhteistyötä varmistaaksemme, että kumppanuutemme ovat molempia osapuolia hyödyttäviä. Maajoukkueidemme elvyttäminen niin, että ne ovat huipputasoa kaikilla maahockeyn osa-alueilla, asettaa seuroillemme ja omille viikoittaisille toiminnoillemme korkeat standardit.
STRATEGIAN MAHDOLLISTAMINEN
Markkinointi ja viestintä
Pienenä lajina Suomessa maahockey ei aina ole ensimmäinen aktiviteetti, joka tulee mieleen. Saadaksemme enemmän näkyvyyttä, meidän on tavoitettava uusia ihmisryhmiä ja helpotettava yhteydenpitoa kanssamme. Sosiaalisten mediakanavien hyödyntäminen on olennaista tässä pyrkimyksessä. Kohdennettujen kampanjoiden avulla suosituissa sosiaalisen median kanavissa voimme lisätä tietoisuutta ja herättää kiinnostusta maahockeyta kohtaan. Säännölliset päivitykset, vuorovaikutteiset julkaisut ja kiehtovat visuaaliset ilmeet kaikista kolmesta painopistealueesta auttavat houkuttelemaan potentiaalisten pelaajien, fanien ja sponsoreiden huomiota. Esimerkiksi keräämällä tilastoja ja tarinoita maajoukkuepelaajistamme voimme luoda vaikutusta, joka ylittää jopa mielikuvituksemme. Ihmisten ja esikuvien nostaminen esiin kannustaa enemmän ihmisiä osallistumaan kaikkiin pelin osa-alueisiin.
Henkilöstö ja resurssit
Toteuttaaksemme aikomuksemme, jotka on määritelty kaikilla kolmella painopistealueella, meillä on oltava riittävästi henkilöstöä ja resursseja. Tällä hetkellä meillä on liian vähän työntekijöitä ja vapaaehtoisia, joilla on luottamusta, halukkuutta, aikaa ja taitoja suorittaa tarvittavat tehtävät tavoitteidemme saavuttamiseksi. Siksi meidän on kasvatettava yhdistyksen henkilöstörakennetta ja rekrytoitavalisää vapaaehtoisia tukemaan työtämme kolmella painopistealueella. Vapaaehtoisten rekrytointi ja säilyttäminen on elintärkeää, mutta yhtä tärkeää on laajentaa heidän taitojaan koulutusmahdollisuuksien avulla. Koulutusohjelmien ja työpajojen tarjoaminen auttaa vapaaehtoisia kehittämään tarvittavat taidot hallita seuran toimintoja, valmentaa pelaajia, toteuttaa kumppanuuksia ja hoitaa hallinnollisia tehtäviä tehokkaasti. Sosiaalista pääomaamme ja urheilulajimme luomaa yhteisöllisyyttä on myös hyödynnettävä. Kaikilla kolmella painopistealueella kumppanuudet tarjoavat tarvittavat taloudelliset ja tiedolliset resurssit, jotka tukevat ja kehittävät henkilöstöämme. Yhteistyö liiketoimintojen ja muiden urheilujärjestöjen kanssa voi tarjota korvaamattomia resursseja ja asiantuntemusta, varmistaen, että meillä on kykenevä ja motivoitunut henkilöstö, joka vie aloitteitamme eteenpäin. Esimerkiksi aiomme jatkaa aloitteellisia keskusteluja Suomen Olympiakomitean kanssa tutkiaksemme parhaita tapoja tehostaa toimintaamme ja saavuttaa parempia tuloksia ponnisteluistamme. Tämä sisältää yhteistyön muiden urheilulajien kanssa, EU:n rahoituslähteiden tutkimisen alueellisella tasolla ja sen varmistamisen, että maahockey on mukana kumppanuuskehitysneuvotteluissa kansallisella tasolla.
Infrastruktuuri
Ilman kenttiä ei voi pelata, joten asianmukainen infrastruktuuri on oltava kunnossa, jotta voimme ylläpitää nykyisiä toimintoja ja vastata odotettuun kasvuun kaikilla kolmella painopistealueella. Tällä hetkellä koko maassa on vain yksi virallinen hockeykenttä ulkona pelattavaan maahockeyhyn, ja sisähockeyn pelaamiseen soveltuvat tilat eivät ole vain vähäisiä määriltään, mutta kunnat ja muut tilojen ylläpitäjät eivät mielellään salli sisähockeyn pelaamista urheilusaleissaan. Ilman riittävää infrastruktuuria, joka vastaa lajin tarpeita, osallistujat menettävät kiinnostuksensa lajiin. Tämän tilanteen korjaamiseksi meidän on tutkittava mahdollisia tiloja ja luotava suhteita muiden urheilujärjestöjen kanssa, mikä voisi johtaa tilojen yhteiskäyttöön. Kehitämme sitten uusia suorituspaikkoja tai optimoimme olemassa olevien tilojen käyttöä, sidosryhmien osallistuminen on ratkaisevaa. Uusien tai olemassa olevien tilojen käyttöön liittyvien kysyntä- ja liiketoimintatapauksien osoittaminen on keskeistä tukien ja investointien saamiseksi. Esimerkiksi aiomme tutkia vuosittain Helsingissä toteutettavan OMA- tutkimuksen mahdollisuuksia selvittääksemme maahockeyn akatemian kehittämisen toteuttamiskelpoisuutta, joka voisi toimia paitsi kansainvälisten tapahtumien isäntänä, myös kansallisen toimintamme keskuksena.
JALKAUTTAMISEN SUUNNITELMA
Jokaisella strategiamme onnistumisen mittarilla on siihen liitetty aikamääre, joka merkitsee hetkeä, jolloin arvioimme toimintamme tuloksia tavoitteiden suhteen. Nämä aikamääreet jakavat strategian toteutuksen kolmeen erilliseen vaiheeseen: lyhyen aikavälin (2025-2028), keskipitkän aikavälin (2029-2032) ja pitkän aikavälin (2033-2034).
Tämä suunnitelma on tarkoituksellisesti laadittu siten, että suurin osa tavoitteista on asetettu saavutettaviksi keskipitkällä aikavälillä. Tämä strateginen päätös antaa Suomen Hockeyliitolle tarvittavan ajan lyhyen aikavälin aikana vahvojen perustusten rakentamiseen tulevaa menestystä varten ja momentumille, joka kantaa meitä keskipitkän ja pitkän aikavälin vaiheiden läpi.
Lyhyellä aikavälillä ponnistelut keskittyvät menestyvien kumppanuuksien muodostamiseen, olennaisten resurssien hankkimiseen ja kattavien koulutusmahdollisuuksien tarjoamiseen valmentajille, vapaaehtoisille ja henkilökunnalle. Tämä perustavanlaatuinen vaihe on kriittinen varmistamaan, että järjestelmämme ja prosessimme ovat vakaita ja tehokkaita.
Kun järjestelmät ja prosessit toimivat sujuvasti, painopiste keskipitkällä aikavälillä siirtyy maahockeyn esittelemiseen suuremmalle joukolle ihmisiä. Tämä toteutetaan kohdennettujen osallistumisohjelmien ja parannetun digitaalisen sitoutumisen avulla. Lisäämällä urheilun näkyvyyttä tavoitteemme on houkutella lisää pelaajia, valmentajia ja vapaaehtoisia mukaan maahockeyn pariin.
Tämän strategisen kauden loppua kohti keskitymme kasvuun ja oppimiseen kokemuksistamme, jotta voimme informoida seuraavaa strategista sykliä. Tämä reflektiovaihe on ratkaiseva varmistettaessa, että Suomen Hockeyliitto kehittää kestävän toiminnan ja kasvattaa urheilua hallittavassa tahdissa. Analysoimalla onnistumisiamme ja parannettavia alueita voimme tarkentaa strategioitamme ja asettaa vielä kunnianhimoisempia tavoitteita tulevaisuudelle.